Αναχώρηση:
10 Ήμερη 26 Μαϊου έως 4 Ιουνίου
Τιμή 1.200€/ το άτομο σε δίκλινο / +180€ μονόκλινο
Διαβατήριο με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα προορισμού.
Περιγραφή Ταξιδιού:
Ένα ταξίδι που προέκυψε από επιτόπια αναζήτηση και αποκρυσταλλώνει τη διάθεση των ταξιδιωτών μας να θέλουν να τα βλέπουν όλα.
Επισκεπτόμαστε μέρη άγνωστα και πρωτότυπα, Στους ορεινούς όγκους του Kαυκάσου, σκαρφαλωμένες σε δασωμένα φαράγγια και απόκρημνες πλαγιές, δύο νεοσύστατες δημοκρατίες συνεχίζουν να διατηρούν στις καινούριες δομές τους, παραδόσεις, έθιμα και συνήθειες αιώνων. Όλα στον Kαύκασο είναι αγέρωχα, οι άνθρωποι έχουν μια λεβεντιά και μια ντομπροσύνη, χαρακτηριστικά που συνετέλεσαν στη διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του πληθυσμού σε πείσμα της εξαιρετικά δύσκολης μοίρας που τους επιφύλαξε η ιστορία τους. Η συγκεκριμένη ροή του προγράμματος, θα σας επιβραβεύσει για την επιλογή του ταξιδιού αυτού.
Ημέρα 1η: Αθήνα – Ερεβάν – 26/05/2022
Αναχώρηση αεροπορικώς απευθείας 23 ́40 για την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, το Ερεβάν.
Ημέρα 2η: Ερεβάν (Ετσμιατζίν – Ζβάρτνοτς) – 27/05/2022
Άφιξη τα ξημερώματα και άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Μετά το πρωινό στην σημερινή μας ξενάγηση θα γνωρίσουμε καλύτερα το Ερεβάν, που βρίσκεται χτισμένο στις όχθες του ποταμού Χραζντάν και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Πόλη όμορφη, ζωντανή, με φαρδιές λεωφόρους, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους και μεγάλες πλατείες. Κατά την διάρκεια της ξενάγησής μας θα δούμε το Άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας, την Ακαδημία Επιστημών, το κτίριο της Βουλής, το μεγαλοπρεπές κτίριο της Όπερας, την λεωφόρο Μάστοτς. Στην Πλατεία Δημοκρατίας βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας το οποίο θα επισκεφτούμε για να γνωρίσουμε μέσα από τα πλούσια εκθέματά του την ιστορία της Αρμενίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Επόμενος προορισμός ο ιερός χώρος Ετσμιατζίν και ο ομώνυμος Καθεδρικός Ναός του 4ου αιώνα, όπου βρίσκεται η έδρα του Αρμένιου Πατριάρχη. Ο ναός ανήκει στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco όπως και τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αι. στο Ζβάρτνοτς που θα επισκεφθούμε κατά την επιστροφή μας στο Ερεβάν. Δείπνο & διανυκτέρευση.
Ημέρα 3η: Ερεβάν (Γκαρνί – Γκέγγαρντ) – 28/05/2022 – Επίσημη εθνική εορτή
Στις 28 Μαΐου 1918, η Αρμενία έγινε ανεξάρτητη χώρα.Η μέρα μας θα ξεκινήσει με την επίσκεψη στον αρχαιοπρεπή ναό του Γκαρνί από την εποχή του Τιγκράνι που κατασκευάστηκε το 77μ.Χ., στη συνέχεια καταστράφηκε από σεισμό και αναστηλώθηκε το 1975. Συνεχίζουμε στο μεταγενέστερο λαξευμένο στους βράχους μοναστήρι του Γκέγγαρντ για να ολοκληρώσει την γνωριμία μας με ένα ευρύτατο φάσμα της αρμένικης ιστορίας. Το όνομα του σημαίνει Ιερή λόγχη από το δόρυ που πέρασε το σώμα του εσταυρωμένου Χριστού. Τέλος θα επισκεφτούμε την Εθνική Πινακοθήκη (αν θα είναι ανοιχτή) για να μυηθούμε στην τέχνη των διάσημων Αρμενίων ζωγράφων όπως ο Αιβαζόβσκυ, ο Σαριάν, ο Αταμιάν κ.ά. Δείπνο & διανυκτέρευση.
Ημέρα 4η: Ερεβάν (Κορ Βιράπ, Νοραβάνκ, Μουσείο Γενοκτονίας) – 29/05/2022
Μετά το πρωινό ξεκινάμε μια διαδρομή που θα μας φέρει στο ιστορικό Μοναστήρι του Κορ Βιράπ, εκεί που φυλακίστηκε ο Αγ. Γρηγόριος ο Φωτιστής που έφερε το φως του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Η θέα από το μοναστήρι των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ προκαλεί δέος και συνάμα μελαγχολία και αποτελεί προσφιλές θέμα των ζωγράφων της χώρας. Συνεχίζουμε για το Μοναστήρι του Νοραβάνκ χτισμένο κατά την διάρκεια του 13ου αι. και το οποίο υπήρξε σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Αρμενίας. Επιστροφή στο Ερεβάν για να επισκεφθούμε το εκπληκτικό μουσείο της Γενοκτονίας. Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου της Αρμένικης Γενοκτονίας έγιναν το 1995, που συνέπεσαν με την 80η επέτειο της Γενοκτονίας. Το κτίριο του Μουσείου είναι μοναδικού σχήματος και μορφής: σχεδιαστές είναι οι αρχιτέκτονες Καλασιάν, Ταρχανιάν και ο γλύπτης Αρακελιάν. Η επίσκεψη στο Μουσείο έχει πια γίνει το μέρος του επίσημου πρωτοκόλλου του Κράτους. Ήδη πολλές ξένες αντιπροσωπείες έχουν επισκεφθεί το Μουσείο όπως αυτές των Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ζακ Σιράκ και άλλων διάσημων πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών προσωπικοτήτων και αρχηγών. Το εντυπωσιακό διώροφο κτίριο του Μουσείου είναι ανοικοδομημένο μέσα στην πλευρά του λόφου με τη θέα προς την κοιλάδα Αραράτ και το μεγαλοπρεπές όρος του Αραράτ, ούτως ώστε να μην αποσπάται από την επιβλητική και μεγαλοπρεπή παρουσία του Μνημείου της Γενοκτονίας που είναι κοντά του. Τα εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζονται στο χώρο του δεύτερου ορόφου έκτασης 1000 τ.μ. Εδώ υπάρχουν 3 αίθουσες εκθέσεων εσωτερικού χώρου και μια γκαλερί εξωτερικού χώρου. Δείπνο & διανυκτέρευση.
Ημέρα 5η: Ερεβάν – Ασταράκ/Καρμραβόρ – Νορατούζ – Τσαχκατζόρ – 30/05/2022
Μετά το πρωινό φορτώνουμε τις αποσκευές μας στο πούλμαν και αναχωρούμε για το Τσαχκατζόρ. Πριν αφήσουμε όμως το Ερεβάν θα επισκεφθούμε το Ματενανταράν, ένα μοναδικό μουσείο χειρογράφων. Εδώ φυλάσσονται πάνω από 20.000 χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής και πνευματικής αξίας, που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 18ο αιώνα. Τα παλαιότερα είναι γραμμένα σε πέτρα, ξύλο και δέρμα ζώων, τα νεότερα είναι στολισμένα περίτεχνα, δεμένα με πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Τα χειρόγραφα αυτά είναι ξεχωριστά για τους Αρμένιους όχι μόνο γιατί εξιστορούν την παγκόσμια εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος αλλά και γιατί αντιπροσωπεύουν τα συγκεκριμένα σύμβολα της γένεσής τους. Τα περισσότερα είναι γραμμένα στο Εθνικό Αλφάβητο το οποίο επινόησε τον 5ο αιώνα ο μοναχός Μεσρόπ Μαστότς. Aναχώρηση για την επαρχία Αραγκατσόν με προορισμό την πόλη Ασταράκ, η οποία είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αρμενία με πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Εμείς θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Καρμραβόρ που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επόμενη στάση στη διαδρομή μας το υπέροχο Νορατούζ όπου θα δούμε τις μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες που υπάρχουν εκεί, τα Χατσκάρ όπως ονομάζονται στα Αρμενικά και θεωρούνται τα σύμβολα για τη σωτηρία της ψυχής. Άφιξη και διανυκτέρευση στο Τσαχκατζόρ, πόλη θέρετρο, που το όνομά της στα Αρμενικά σημαίνει «Κοιλάδα των Λουλουδιών». Δείπνο & διανυκτέρευση.
Ημέρα 6η: Τσαχκατζόρ – Λίμνη Σεβάν – Μονή Σεβαναβάνκ – Αχπάτ – Τιφλίδα – 31/05/2022
Αφήνουμε το Τσαχκατζόρ και η μέρα μας θα ξεκινήσει με επίσκεψη στη γαλανή λίμνη Σεβάν, μια από τις μεγαλύτερες ορεινές λίμνες του κόσμου, που ονομάζεται και το μαργαριτάρι της Αρμενίας. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το κοντινό μεσαιωνικό μοναστήρι Σεβαναβάνκ, ένα νησιωτικό μοναστήρι που υπήρξε τόπος προσκυνήματος και λατρείας αλλά και εξορίας Αρμενίων ευγενών. Στη πορεία μας προς τη Τιφλίδα θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι Αχπάτ, προστατευόμενο μνημείο της Unesco και πραγματικό αριστούργημα της μεσαιωνικής εκκλησιαστικής Αρμενικής αρχιτεκτονικής από τον 10ο έως τον 13ο αιώνα. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στα Γεωργιανά σύνορα και περνάμε στο έδαφος της Γεωργίας. Τελικός προορισμός η Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, πόλη πανέμορφη χτισμένη στο γεωγραφικό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας με ιδιαίτερη Ευρασιατική αρχιτεκτονική. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο & διανυκτέρευση.
Ημέρα 7η: Τιφλίδα – 01/06/2022
Μετά το πρωινό θα γνωρίσουμε καλύτερα την πανέμορφη «κόρη» της Υπερκαυκασίας, την Τιφλίδα. Θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό Σιόνι, έδρα του Πατριάρχη Γεωργίας όπου φυλάσσεται ο σταυρός της Αγίας Νίνας, την Βασιλική του Ανχισκάτι του 6ου αι., η παλαιότερη εκκλησία της Τιφλίδας με τυπική Γεωργιανή μεσαιωνική αρχιτεκτονική, θα διασχίσουμε τη λεωφόρο Ρουσταβέλι με τα όμορφα κτίρια και τα εντυπωσιακά καταστήματα, θα δούμε εξωτερικά το Κοινοβούλιο και την Όπερα και φυσικά δεν θα παραλείψουμετο Ιστορικό/ΕθνικόΜουσείοπουστεγάζειταχρυσάεκθέματααπότονθησαυρότηςΚολχίδας και το μουσείο της Σοβιετικής κατοχής. Δείπνο & διανυκτέρευση.
Ημέρα 8η: Τιφλίδα (Μτσχέτα – Γκόρι – Ουπλιτσίκε) – 02/06/2022
Η σημερινή εκδρομή θα μας φέρει στα φαράγγια του Καυκάσου, στην ιστορική πόλη Μτσχέτα που έχει ηλικία 3.000 ετών. Οι μεσαιωνικές εκκλησίες της Μτσχέτα περιλαμβάνονται στην λίστα μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κορυφαία αξιοθέατα η εκκλησία Τζβάρι του 6ου αι., ο Καθεδρικός Ναός Σβετσκοσβέλι και το Μοναστήρι του Σάμταβρο. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για την επαρχία Κάρτλι στην καρδιά της χώρας. Πρώτος σταθμός το Γκόρι γενέτειρα του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι παγκοσμίως γνωστός με το ψευδώνυμο Στάλιν. Στο ομώνυμο μουσείο θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές των πρώτων χρόνων της ζωής τού αμφιλεγόμενου ηγέτη. Μετά μας περιμένει η υπόσκαφη πόλη Ουπλιτσίκε που χρονολογείται από το 1500 π.Χ. Επιστροφή στη Τιφλίδα. Δείπνο & διανυκτέρευση .
Ημέρα 9η: Τιφλίδα – ΣΙΓΝΑΓΙ – 03/06/2022
Το πρωί θα πάμε στην περιοχή Kakheti, η οποία φημίζεται για τις πλούσιες οινοποιητικές της παραδόσεις. Με όμορφη θέα στους αμπελώνες, ο δεντρόφυτος δρόμος θα μας οδηγήσει στο περίφημο μοναστηριακό συγκρότημα Bodbe (Badby). Εκεί βρίσκονται τα λείψανα της Αγίας Νούνης, της διαφωτιστή του Χριστιανισμού, που είναι και ένας από τους πιο αγαπημένους Αγίους για τους Αρμένιους. Θα περπατήσουμε στην περιοχή του μοναστηριακού συγκροτήματος, θα θαυμάσουμε τη μοναδικότητα των εκκλησιών. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας για την πόλη των ερωτευμένων Sighnaghi, η οποία μοιάζει με ιταλικές πόλεις, όπου τα κύρια κτίρια χρονολογούνται από τον 17ο-19ο αιώνα. Τα τείχη της πόλης είναι τα μεγαλύτερα στον Καύκασο, περίπου 5 χιλιόμετρα. Θα περπατήσουμε στους δρόμους της πόλης, θα δούμε το Παλάτι του Γάμου, που είναι το μοναδικό στον κόσμο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Θα επισκεφτούμε τον Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή, το σπίτι του διάσημου ζωγράφου Gevorg Bashinjaghyan. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Τιφλίδα για τη βραδινή μας βόλτα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και χρόνος για ξεκούραση στα δωμάτιά μας μέχρι τα ξημερώματα που θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.
Ημέρα 10η: Τιφλίδα – ΑΘΗΝΑ 04/06/2022
Πολύ νωρίς τα ξημερώματα μεταφορά στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας για την πτήση μας προς Αθήνα. Ώρα πτήσης 05:10
Άφιξη το πρωί στην Αθήνα 07:10
Διαβατήριο με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα προορισμού.